Kuchnia

palce lizać...

Kostka piernikowa ze śliwkami i marcepanem

Składniki na ciasto:

2 jajka
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 szklanka miodu*
120 g masła, roztopionego i przestudzonego
2,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka kefiru lub maślanki
szczypta soli
1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, sól - przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier, następnie ubić do otrzymania jasnej, puszystej piany. Piana powinna nawet trzykrotnie zwiększyć swoją objętość. Wlewać miód, nie zaprzestając ubijania. Następnie strużką wlewać wystudzone masło, dalej ubijając na wysokich obrotach miksera. Dodać przesiane suche składniki, maślankę/kefir i wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia. W cieście nie powinny pozostać grudki.

Masę piernikową przelać do formy o wymiarach 21 x 31 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wsytudzić.

Wystudzony piernik przekroić na 2 blaty.

Składniki na masą śliwkowo - marcepanową:

300 g śliwek kalifornijskich
4 łyżki rumu (ciemnego lub białego) lub soku jabłkowego
200 g pokruszonej masy marcepanowej (np. z domowego przepisu)
100 g cukru pudru
Śliwki kalifornijskie, rum (lub sok jabłkowy), masą marcepanową i cukier puder umieścić w misie malaksera. Zmiksować na gładką pastę.

Ponadto:

2/3 słoiczka powideł śliwkowych (rzadkich) lub dżemu śliwkowego
śliwki kalifornijskie, na wierzch ciasta
Polewa czekoladowa:

150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
50 g mlecznej czekolady, posiekanej
W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z palnika. Wspypać do niej czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. W razie konieczności przetrzeć przez sitko.

Wykonanie

Przecięte blaty piernika (oba) posmarować w miejscu przecięcia cienką warstwą powideł (w celu nasączenia piernika). Jeden z blatów piernikowych posmarować masą śliwkowo - marcepanową, równo rozprowadzić przy pomocy szpatułki. Przykryć drugim blatem piernikowym, stroną posmarowaną powidłami zwróconą ku nadzieniu.

Złożony piernik posmarować polewą czekoladową. Dodatkowe śliwki kalifornijskie zanurzać w pozostałej polewie i układać na pierniku. Odłożyć do lodówki do stężenia.

* Miód w postaci stałej należy najpierw podgrzać, by był w postaci płynnej.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation