Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Domowe bajgle żytnie

300 g mąki żytniej

200 g mąki pszennej

opakowanie drożdży instant

łyżeczka cukru

łyżeczka soli

50 ml oleju

2 łyżki miodu

białko

sezam

Oba rodzaje mąki wsypać do miski, dodać drożdże, cukier i sól.
Wymieszać suche składniki i przygotować 300 ml ciepłej wody wymieszanej z olejem.
Cały czas mieszając wlewać stopniowo płyn.
Ciasto dokładnie zagnieść, tak by wszystkie składniki się połączyły, a następnie wyrabiać przynajmniej 10 minut. Gotowe ciasto podzielić na 12 kawałków tej samej wielkości. Każdy uformować w wałeczek średnicy ok. półtora cm i skleić oba końce.
Uformowane bajgle ułożyć na stolnicy lekko oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 250 st.C. W dużym płaskim rondlu zagotować wodę, dodać do niej miód. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wyrośnięte bajgle wkładać partiami do gotującej się wody.
Gotować po 2 minuty z każdej strony, następnie wyławiać cedzakową łyżką i układać na blasze.
Posmarować białkiem posypać sezamem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 20 minut, aż się ładnie przyrumienią. Smacznego :)

bajgiel
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation