Kuchnia

ryby

Śledzie marynowane w occie - Przepis na śledzie marynowane w occie - Składniki
8 sledzi solonych
3 duże cebule
ZALEWA:
6 szklanek wody
2 szklanki octu
1 łyżka soli
9 łyżek cukru
10 ziarenek pieprzu kolorowego
6 ziarenek ziela angielskiego
3 duże listki laurowe
2 łyżki oleju słonecznikowego
Woda i 1 litr mleka do namoczenia sledzi
2 słoiki
Przygotowanie
Sledzie oczyścić z błon, skórę i kręgosłup pozostawić. Namoczyć w wodzie około 3 godziny, potem wypłukać i zalać je mlekiem, odstawić na około 2 godziny.
Składniki zalewy oprócz oleju zagotować, pod koniec dodać cebule pokrojone w talarki i pogotować jeszcze 3 minuty. Zestawić z ognia, dodać olej, wymieszać i wystudzić.
Następnie wypłukać sledzie z mleka, pokroić na duże dzwonka.
Na dno słoika wrzucić trochę osączonej z zalewy cebuli, dodać przyprawy i listek podzielone na 2 słoiki. Ułożyć sledzie, znów cebula i zalać zalewą.
Zakręcić i odstawić minimum na 3 dni, wtedy są już dobre do konsumpcji.
Sledzie mogą stać ponad 2 tygodnie. Proporcje zalewy można dopasować pod swój smak
Wskazówki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation