Kuchnia

Słodkości

Lany chrust
Składniki:



* 200 g mąki pszennej tortowej

* 150 ml mleka

* 3 jajka (osobno żółtka i białka)

* 2 opakowania cukru wanilinowego

* 1 szczypta soli



Dodatkowo:



* tłuszcz do smażenia (smalec, ewentualnie olej)

* cukier puder



Żółtka ubijamy z cukrami na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do niej na zmianę po trochę mleka i mąki. Kiedy składniki się połączą, ciasto delikatnie mieszamy z białkami ubitymi z solą na sztywną pianę. Ciasto będzie dość płynne, ale takie ma być.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub do butelki i wyciskamy na mocno rozgrzany tłuszcz tworząc zawijasy. Po chwili obracamy je i smażymy z drugiej strony.

Chrustu nie smażymy zbyt długo, tylko do lekkiego zrumienienia.

Wyjęty z oleju chrust układamy na ręczniku papierowym a następnie oprószamy cukrem pudrem.

Najlepiej smakuje lekko ciepły, prosto po usmażeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation