Kuchnia

Zupy

Zupa czosnkowa
Składniki

1,5 główki czosnku
1 cebula
800 g ziemniaków
1300 ml bulionu
200 ml mleka
1 łyżeczka tymianku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypiorek
sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła lub oleju

Dodatkowo

grzanki

Przygotowanie

Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać. Ziemniaki pokroić w małą kostkę, cebulę w krążki, a czosnek na mniejsze dowolne kawałki.

Na patelni rozgrzać masło lub olej i dodać ziemniaki. Przesmażyć je z każdej strony w sumie przez około 7 minut. Następnie dodać cebulę, czosnek i doprawić całość solą i pieprzem. Smażyć kolejne 4 minuty, mieszając wszystko.

Składniki z patelni przełożyć do bulionu i gotować około 15 minut lub do miękkości ziemniaków. Po tym czasie dodać mleko, tymianek i gałkę muszkatołową. Zagotować uważając by zupa nie wykipiała i zdjąć z palnika.

Zupę zmiksować blenderem na krem. Całość doprawić jeszcze ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Możecie również dodać w tym momencie więcej czosnku. Ja zwykle dodaję jeszcze 2 ząbki przeciśnięte przez praskę, dzięki czemu zupa jest bardziej ostra.

Każdą porcję zupy czosnkowej posypać posiekanym szczypiorkiem i podawać z grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation