Kuchnia

Wegetariańskie

ZUPA MOCY! ROSÓŁ WARZYWNY NA DOMOWY RAMEN. | Wegan Nerd - wegańskie gotowanie

1/2 selera
2 łodygi selera naciowego
3 pietruszki
natka pietruszki
2 marchewki
1/5 białej kapusty
mały por (cały)
1/2 jabłka
1 cebula
inne warzywa i licie jakie masz pod ręką
suszone grzyby (podgrzybki lub shiitake)
2 ząbki czosnku
1 arkusz nori lub glony kombu
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna jałowca
gwiazdka anyżu
laska cynamonu
2 łyżki stołowe ciemnego sosu sojowego
3 litry wody
sól
2 łyżki miso (niekoniecznie)

japońskie noodle
zielona cebulka
smażone tofu
rzodkiewka
świeża kolendra



❤ Cebule przypalamy na palniku lub w piekarniku.

❤ Inne warzywa myjemy i kroimy na mniejsze cześć.

❤ Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze części.

❤ Wszystkie warzywa oraz grzyby umieść w wolnowarze.

❤ Dodaj czosnek, liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie.

❤ Arkusz nori potnij na mniejsze części i dodaj do wolnowaru.

❤ Całość zalewamy wodą.

❤ Dodajemy sos sojowy.

❤ Przykrywamy i ostawiamy 2 temperaturę.

❤ Gotujemy na 2jce ok 2-4h.

❤ Następnie zmniejszamy temperaturę na 1ynkę.

❤ Gotujemy około 8h lub zostawiamy na noc.

❤ Warzywa odcedzamy.

❤ Doprawiamy solą do smaku.

❤ Powstanie ciemny i bardzo intensywny bulion. To zasługa ciemnego sosu sojowego oraz wolnego gotowania.

❤ Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.

❤ Tofu usmaż lub upiecz i pokrój w kostkę.

❤ Kruche dodatki pokrój.

❤ Do misek przenieś makaron. Ułóż wszystkie świeże dodatki. Zalej bardzo gorącym bulionem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation