Kuchnia

Przepisy

Puszysty sernik z brzoskwiniami
Kruche ciasto:
Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200g zimnego masła
2 duże jajka
pół szklanki cukru

Wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojone w mniejsze części masło i rozetrzeć je w dłoniach. Dodać jajka, zagnieść elastyczne ciasto - pamiętajcie aby ciasta zbyt długo nie wyrabiać, bo stanie się twarde i zbytnio się ociepli.
Ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nią dużą blachę - ok. 25x40cm, drugą zawinąć w folię i schować do zamrażarki na czas przygotowywania masy serowej.
Blaszkę z ciastem wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika na ok. 15-20 minut.
Masa serowa
Składniki:

1kg mielonego twarogu lub sera z kubełka
200g miękkiego masła
6 dużych jaj(białka i żółtka osobno)
sok z jeden cytryny
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
duża puszka brzoskwiń w syropie

Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę, dodać do niej miękkie masło, zmiksować.
Do jaj z cukrem dodać ser, sok z cytryny, mąkę pszenną i 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru dodając pod koniec miksowania pozostałe 2 łyżki skrobi.
Do masy serowej delikatnie wmieszać w 3 partiach ubite białka.

Na podpieczony spód wyłożyć ser, na wierzchu układać podzielone na mniejsze części brzoskwinie oraz zetrzeć na tarce lub pokruszyć w palcach schłodzoną cześć ciasta.
Sernik piec ok. godziny w 180ºC do wyraźnego zrumienienia się.
Upieczony pozostawić w piekarniku do wystudzenia, a następnie schłodzić go w lodówce najlepiej całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation