Kuchnia

Sajgonki na każdą okazję

Rillettes wieprzowe

Składniki

800 g łopatki lub karkówki
500 g surowego boczku
200 g smalcu
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 szklanka (250 ml) białego wytrawnego wina
1 łyżka octu jabłkowego

Przyprawy:

około 2 łyżeczek soli, szczypta cukru
5 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe
po 3 ziarna jałowca, ziela angielskiego i goździków

Do podania: chleb, ogórek kiszony
Dodaj notatkę
Przygotowanie

Mięso i boczek opłukać, osuszyć, pokroić na około 3 - 4 cm kawałki. Włożyć do dobrego garnka z grubym dnem lub do garnka żaroodpornego, dodać smalec, nieobraną cebulę i całe ząbki czosnku oraz przyprawy. Zalać wodą całkowicie przykrywając mięso. Zagotować, usunąć szumowiny, przykryć i gotować na minimalnym ogniu przez około 2 godziny.
Usunąć wszystkie przyprawy, cebulę i czosnek. Wlać wino, ocet i gotować dalej przez kolejne 1,5 do 2 godzin, też na minimalnym ogniu i pod przykryciem, aż mięso będzie bardzo miękkie i łatwo się będzie "cząstkować". Na koniec powinno pozostać mięso + tłuszcz, bez nadmiaru wody, jeśli jest dużo wody, należy ją wygotować bez przykrycia.
Mięso rozdrobnić widelcem i włożyć do gorących, wyparzonych (np. w piekarniku) i osuszonych słoików, zalać pozostałym tłuszczem, zamknąć i ostudzić. Jeśli słoiki będziemy przechowywać trochę dłużej należy je pasteryzować i po ostudzeniu trzymać w chłodnym miejscu np. lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation