Kuchnia

Przepisy

Czekoladowe pancakes z bananami i prażonymi migdałami
Składniki:

1,5 szklanki mąki(lub troszkę więcej w zależności od jej rodzaju i wielkości jaj)
2 jaja
1 szklanka mleka
2 łyżki rozpuszczonego masła
3 łyżki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki kakao
szczypta soli
ok. 100g posiekanej gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki połączyć za pomocą miksera, a na koniec wmieszać łyżką posiekaną czekoladę.
Placki smażyć na wysmarowanej masłem patelni, obracając gdy na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza.
Sos czekoladowy
Składniki:

50g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
pół szklanki śmietany kremówki
łyżeczka masła
szczypta soli
łyżeczka kakao
3 łyżki likieru kawowego

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać łyżeczkę masła i wstawić do mikrofalówki na ok. 2 minuty, sprawdzając i mieszając co 15-20 sekund tak aby nie przypalić czekolady.
Do rozpuszczonej czekolady dodać śmietankę, likier, sól i kakao. Dobrze rozmieszać aby nie było
grudek.
Dodatkowo:

2-3 banany
uprażone na suchej patelni płatki migdałów

Na upieczone pancakes układać plastry banana, polać sosem i obsypać prażonymi migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation