Kuchnia

SAŁATKI

Galaretka warzywno-jajeczna
• 1 litr bulionu drobiowego, najlepiej domowego
• 2 łyżki żelatyny
• 8-9 dużych plastrów szynki
• 2 duże jajka
• 1/2 małej główki brokułu
• 1/2 puszki kukurydzy
• sól
• pieprz
• 1 posiekany ząbek czosnku
• 1 łyżeczka soku z cytryny

!
1. Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój na pół.
2. Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody.
3. Bulion zagrzej, dodaj czosnek i gotuj na małym ogniu 2 minuty.
4. Dopraw sporą ilością pieprzu, szczyptą soli oraz sokiem z cytryny.
5. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
6. Ostudź. Brokuł podziel na różyczki, obgotuj około 4 minut w lekko osolonym wrzątku.
7. Przelej zimną wodą i dobrze osącz.
8. Kukurydzę osącz na sitku.
9. Kilka łyżek bulionu wylej na dno naczynia, wstaw do lodówki.
10. Następnie ułóż połówki jajek, połowę różyczek brokułu, polej bulionem i odstaw do lodówki.
11. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułóż plasterki szynki zawinięte w ruloniki, posyp kukurydzą oraz pozostałymi różyczkami brokułu.
12. Polej bulionem. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
13. Przed podaniem naczynie zanurz w gorącej wodzie, galaretę wyjmij na półmisek i podawaj z chrzanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation