Kuchnia

Przepisy

Chłopski garnek – Składniki:
ok. 500 g kiełbasy np. podwawelskiej
ok. 600 g ziemniaków
ok. 360 g białej kapusty (pół główki małej kapusty, po wycięciu twardych części)
1 duża papryka czerwona – ok. 300 g
1 średnia cebula – ok. 90 g
1 ząbek czosnku
4 łyżki oleju rzepakowego
500 ml wody lub bulionu
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka majeranku
2 ziarna ziela angielskiego
1 mały liść laurowy
szczypta pieprzu chilli cayenne (opcjonalnie)
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku
pęczek koperku

Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm.
Kiełbasę obrać z folii (jelita) i pokroić w półksiężyce.
Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm.
Kapustę poszatkować (nie musi być drobno) – ja pokroiłam w kostkę o boku ok. 1 cm.
Cebulę obrać, pokroić w małą kosteczkę.
Czosnek obrać, drobno posiekać.
Na małej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zarumieni. Następnie dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez 30 sekund. Odstawić patelnię na bok.
Na dość dużej i głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć je przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać kiełbasę i smażyć kolejne 5 minut, również co jakiś czas mieszając. Kolejno dodać paprykę, kapustę oraz wcześniej podsmażoną cebulkę oraz czosnek. Wymieszać. Wlać ok. 500 ml gorącej, przegotowanej wody (lub bulionu). Dodać pół łyżeczki soli, majeranek, paprykę słodką, szczyptę pieprzu chilli cayenne, ziele angielskie oraz mały liść laurowy. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, wymieszać i dusić jeszcze przez ok. 10 minut (aż warzywa będą miękkie). Opcjonalnie na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Można zagęścić również sos mąka wedle potrzeby (u mnie nie było takiej potrzeby, sos się ładnie zredukował i zagęścił).
Zdjąć danie z palnika, wrzucić do niego drobno posiekany koperek i wymieszać. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation