Kuchnia

Desery

Batoniki z masłem orzechowym i orzeszkami, bez pieczenia, bez glutenu

Batoniki z masłem orzechowym i orzeszkami, bez pieczenia, bez glutenu, wegańskie
Składniki:
Batoniki:
430g masła orzechowego o zawartości orzechów 100%
70g posiekanych orzechów (użyłam włoskich i ziemnych)
60g mąki kokosowej
8 łyżek syropu klonowego
Polewa:
240g gorzkiej czekolady (wegańska, bez glutenu, powinna mieć odpowiedni certyfikat)
2 i 1/2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
Dodatkowo:
liofilizowane maliny lub wiórki kokosowe, posiekane orzeszki

Batoniki:
1. Do rondelka przełożyć masło orzechowe, dodać syrop klonowy i rondelek postawić na małym ogniu, mieszając, podgrzewać przez około 1 minutę (masło ma być tylko troszkę ciepłe). Składniki połączą się w jednolitą masę i masło zrobi się gęste. Masło ściągamy z ognia.

2. Do masła orzechowego dodać mąkę kokosową, posiekane orzechy i wymieszać łyżką lub rękoma (patrz FILM). Powstanie gęsta, elastyczna masa.
Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 18x18cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i mocno docisnąć. Blaszkę wstawić do lodówki na 20 minut.

3. Deser po wyjęciu z lodówki pokroić na porcje (patrz FILM) i pokrojony deser na kawałki wstawić z powrotem do lodówki na około 1-2 godziny.

Polewa:
4. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Dodać roztopiony olej kokosowy, wymieszać.
Batoniki maczać w polewie (patrz FILM) i układać je na papierze do pieczenia. Wierzch posypać pokruszonymi liofilizowanymi malinami lub wiórkami kokosowymi, orzeszkami.
Batoniki odstawić, żeby czekolada stężała (można je na chwilę wstawić do lodówki).

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation