Kuchnia

Przepisy

Cytrynowiec - przepis Marty

Składniki na ciasto (blacha 24×24 cm):

3 jajka (wielkość L)
115 g cukru
100 g Majonezu Kieleckiego
120 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z połowy cytryny
Białka oddzielić od żółtek, przełożyć do misy miksera i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać majonez, wymieszać na niskich obrotach miksera. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką otartą z cytryny. Zmiksować na niskich obrotach miksera i przelać do blachy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut, po tym czasie wyjąć z piekarnika i przestudzić. Boki blachy wyłożyć folią spożywczą (aby pianka nie miała kontaktu z blachą, bo nabierze szarego koloru).

Pianka cytrynowa:

1 opakowanie galaretki cytrynowej
250 ml wrzątku
300 g serka homogenizowanego
Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Przestudzić, a następnie dodać serek i zmiksować. Przelać na przestudzony spód i schłodzić w lodówce. Kiedy stężeje przygotować galaretkę.

Galaretka:

1 opakowanie galaretki cytrynowej
400 ml wrzątku
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, przestudzić i przelać na gotową piankę.

Śmietankowy krem:

300 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
150 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
1 łyżka cukru pudru
beziki do dekoracji (ok. 100 g)
Kremówkę, mascarpone i cukier puder zmiksować na gładki krem. Przełożyć na zastygniętą galaretkę. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem udekorować bezami.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation