Kuchnia

BEZMIESNE

Penne z sosem gorgonzola i brokułami

SKŁADNIKI:

ok. 200 g makaronu penne
jeden niewielki brokuł
125 g sera gorgonzola
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
sól, pieprz
parmezan do podania

Makaron ugotować al dente i odcedzić na sitku (nie przelewać! ZASADA JEST PROSTA: makaron do sałatek lub ewentualnie zup należy przelać na sitku zimną wodą, wówczas nie będzie kleisty i nie zrobi się jedną wielką bryłką ani w zupie ani w sałatce, natomiast makaron gotowany do sosu nie powinien być przelewany wodą, ponieważ pozostała skrobia na makaronie sprawi, że makaron będzie bardziej kleisty i lepiej oblepi się sosem). Od brokuła odkroić grubą łodygę i podzielić go na mniejsze różyczki. Zagotować wodę w garnku, osolić i na wrzątek wrzucić różyczki brokuła na 3-4 minuty. Odcedzić.

Na patelnię, najlepiej w woku, wlać dwie łyżki oliwy i dodać przeciśnięty czosnek. Delikatnie przesmażyć, ale nie zrumienić, bo czosnek stanie się gorzki i popsuje smak potrawy. Dlatego najlepiej czosnek połączyć z zimną oliwą i stopniowo podgrzewać. Na patelnię wlać 2-3 łyżki śmietany (w zależności od tego czy lubicie więcej lub mniej sosu) i wkruszyć ser gorgonzola. Wymieszać dokładnie i podgrzewać na średnim ogniu, aż ser się rozpuści i dokładnie połączy ze śmietaną. Do sosu dodać brokuły i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Podgrzać 1-2 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodać makaron i dokładnie połączyć. Gotowy makaron przełożyć na talerze i posypać parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation