Kuchnia

Kuchnia

Babka advocatowa

Składniki:

125 g masła

1 szklanka cukru

3 jajka

1 1/4 szklanki mąki

7 łyżek oleju

8 łyżek Advokata

1 1/2 łyżeczki proszku


Masło, olej, cukier, likier i 2 łyżki wody gotujemy ok 10 minut na małym ogniu. Z zagotowanej masy odlewamy 1/2 szklanki, którą polejemy przestudzoną babkę. Pozostałą masę odstawiamy do przestygnięcia.


Białka ubijamy na sztywną pianę a przestudzoną masę Advokatową miksujemy z żółtkami. Do masy jajeczno likierowej dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a kiedy składniki się połączą, dodajemy białka i delikatnie mieszamy aby piana nie opadła. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok 45 minut w 175 stopniach (do suchego patyczka).

Jeszcze ciepłą babkę obficie polewamy pozostałą masą likierową i odstawiamy do przestygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation