Kuchnia

Ciastka

Muffinki w waflu
Zwyczajne babeczki upieczone w wafelkach do lodów. Proste, ładnie wyglądające i cieszące oko dziecka. Wafle, proste babkowe ciasto, czekolada i kolorowa posypka – wszystko to, co dzieci lubią. Upiekłam je dla synka do przedszkola. Nie było dziecka, któremu by nie smakowało.

Składniki:
100g miękkiego masła lub margaryny
90g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
125g mąki pszennej
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
wafelki do lodów (z płaskim dnem. Mogą być z czekoladą w środku lub bez)*

Dodatkowo do dekoracji:
czekolada
kolorowa posypka


Sposób przygotowania:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na niej wafelki.
Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując, dodać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 min. na najwyższych obrotach).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy jajecznej i mieszać tylko do połączenia składników. (Można zmiksować na średnich obrotach).
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego (lub szprycy) z okrągłą końcówką. Wyciskać ciasto do wafelków max. do 2/3 ich wysokości.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation