Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Brukselka z papryką i orzechami (pyszna) - Gotuj.Skutecznie.Tv
czas przygotowania: ok. 15 minut pracy własnej + ok. 10 minut na patelni
/proporcje dla 2-4 osób (w zależności od tego czy podajemy jako danie główne czy dodatek do dania głównego)/

300-400 g brukselki (w prezentowanej wersji: 400 g)
1 czerwona papryka
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka jasnego octu winnego
sól, pieprz, cząber, gałka muszkatołowa –do smaku
/ja dałam po solidnej szczypcie każdej z tych przypraw, uważając, by nie przesadzić z solą (niezdrowo;)) oraz gałką (by nie zdominowała smaku)/
orzechy włoskie lub pestki dyni/słonecznika
/można pominąć, ale nie warto, bo raz, że mnóstwo wartościowych składników odżywczych, a dwa, wnoszą ciekawą teksturę/fakturę do dania/

Z brukselki usuwam nieładne zewnętrzne liście, potem myję, z grubsza osuszam i rozbrajam tj. zdejmuję z niej kolejno liść po liściu i przekładam do miski. Ja to robię tak, że odkrawam dolną część łodygi, a następnie odkrawam z głąba listki u nasady (idzie to całkiem sprawnie, jakby co, pokazuję to w do łączonym do przepisu filmie). Z samych środków ciężko zdejmuje się liście, więc po prostu kroję je na 2-3 mniejsze cząstki.

Teraz cebula –obieram i kroję ją w półtalarki lub w piórka.

Paprykę myję, osuszam, przekrawam na pół, usuwam pestki i warzywo kroję w mniejsze paski.

Rozgrzewam patelnię z niewielką ilością oleju roślinnego do smażenia, wkładam cebulę i co jakiś czas mieszając, smażę, aż się zeszkli. Wtedy dodaję paprykę, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, mieszam i duszę, aż warzywa zmiękną.

I doprawiam: sól, pieprz, cząber, gałka muszkatołowa. Ja dodaję też z grubsza posiekane orzechy (biorę mieszankę włoskich, laskowych, migdałów i nerkowca, ale mogą być dowolne ulubione i jakby co, można je pominąć, ja zwykle daję: dla smaku, chrupkości oraz dla ich wartości odżywczych). Mieszam, chwilę duszę i na koniec dokładam przygotowaną wcześniej brukselkę. Zmniejszam grzanie i całość delikatnie mieszam. *[jeśli z klopsikami (patrz niżej), dokładam je teraz] Przykrywam patelnię, by listki szybciej zwiotczały i trzymam pod przykryciem na małym ogniu przez jakieś 5 minut.

Brukselka ma pozostać zielona i lekko chrupiąca, absolutnie nie chcę jej przegotować. Na koniec skrapiam octem winnym, jeśli trzeba doprawiam do smaku, mieszam i gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation