Kuchnia

Słodkości

ciasto otrĘbowe z owocami

składniki:
4 duże jajka (osobno białka i żółtka)
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka zarodków pszennych (lub otrębów)*
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
500 g dowolnych owoców (u mnie morele i borówki)

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, miksując (jak przy bezach). dodać żółtka i zmiksować.
mąkę i proszek przesiać. wymieszać z zarodkami (lub otrębami). dodać do masy jajecznej, wymieszać szpatułką.
blachę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. na papier wyłożyć surowe ciasto, wyrównać. na wierzch wyłożyć owoce (owoce typu morele, śliwki - układamy rozcięciem ku górze).
piec w temperaturze 170ºc przez 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation