Kuchnia

kuchnia

Ziemniaczki zapiekane z mięsnymi kulkami

Składniki:
• 1,5 kg ziemniaków
• 3 cebule
• 2 łyżki majonezu
• koperek, może być suszony
• 20 dag wędzonego boczku
• oregano
• wegeta
• przyprawa do ziemniaków
• przyprawa chili
• 3 ząbki czosnku

Mięso mielone:
• 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
• 1 mała cebula
• ½ bułki pszennej
• 1 jajko
• 2 łyżki zimnej wody
• sól, pieprz,

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać i podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do większej miski.
2. Do ziemniaków dodać 2 łyżki majonezu, cebulę pokrojoną w piórka i przyprawy: koperek, przyprawę do ziemniaków, oregano, wegetę, chilli.
3. Boczek pokroić w kostkę , ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Przyprawić z wierzchu.
4. Wszystko razem wymieszać i włożyć na blaszkę.
5. Mięso mielone wyrobić z jajkiem, namoczoną bułką i przyprawami na jednolitą masę, jak na kotlety mielone.
6. Z mięsa kształtować kulki, zwilżając dłonie zimną wodą. Nie oprószać bułką tartą.
7. Na rozłożonych ziemniakach ułożyć kulki mięsne.
8. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec danie 45-50 minut z opcją termoobiegu. Pod koniec pieczenia temperaturę można trochę zmniejszyć do 150 stopni C. Podawać z dowolna sałatką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation