Kuchnia

torty

Brownie z kremem orzechowym

Czas przygotowania: do 45 minut
Składniki na dużą prostokątną blachę:
Na ciasto:

2 tabliczki gorzkiej czekolady / 200 g
¾ szklanki oleju kokosowego, dowolnego
¼ szklanki mocnej kawy, zaparzonej

1 szklanka aquafaby / ilość z około 1 puszki ciecierzycy
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 ¼ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki orzechów laskowych

Na orzechowy mus:

⅓ szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego
¼ szklanki cukru trzcinowego
½ łyżeczki soli morskiej

¾ szklanki masła orzechowego
⅓ szklanki mleka roślinnego

Na polewę:

1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady
2 – 3 łyżki oleju kokosowego lub innego ulubionego
szczypta soli

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Czekoladę posiekać i dodać do małego rondelka razem z olejem kokosowym oraz kawą, podgrzewać na niedużym ogniu co jakiś czas mieszając aż do momentu, kiedy czekolada się rozpuści.
W wysokim naczyniu ręcznego blendera zmiksować aquafabę, cukier oraz wanilię. Następnie do spienionego płynu wlać rozpuszczoną czekoladę i ponownie zblendować na gładką masę.
W dużej misce wymieszać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Stopniowo wlewać czekoladową masę, cały czas mieszając silikonową szpatułą lub łyżką.
Na koniec orzechy niedokładnie posiekać, a czekoladę połamać na kawałki. Orzechy dodać do ciasta i ponownie krótko wymieszać, a całość przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta położyć połamaną czekoladę, wsunąć do piekarnika i piec przez 20 – 25 minut.
W tym czasie przygotować orzechowy mus. Do garnka dodać przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną, mleko roślinne, cukier oraz sól i wszystko gotować na minimalnym ogniu przez 20 minut lub do czasu, aż kasza będzie bardzo miękka.
Ugotowaną, jeszcze gorącą kaszę zblendować na gładką masę przy pomocy ręcznego blendera, a następnie dodać masło orzechowe i stopniowo dodając pozostałe mleko wciąż blendować. Tak powstałą masę wylać na upieczone i lekko schłodzone brownie i odłożyć do ponownego przestudzenia.
Uff, to już ostatni krok! W rondelku połączyć składniki polewy, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia i wylać na przestudzony mus. Odłożyć do lodówki na 2 – 3 godziny i podawać na świąteczny stół.
Porady:

Ciasto z łatwością można przerobić na wersję bezglutenową: wystarczy użyć dowolnej mieszanki mąk bezglutenowych, a aquafabę zmiksować z 1 bananem.
Nie przejmujcie się tym, że kasza w tak dużej ilości mleka wygląda niepokojąco wodniście. To nic, tak ma być – po ostygnięciu wszystko zastyga w idealny krem.
Śmiało podkręćcie ciasto chili albo posypcie kandyzowaną skórką pomarańczową, żurawiną lub orzechami. W końcu to Wielkanoc!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation