Kuchnia

KUCHNIA

Boczniaki w zalewie pomidorowo-octowej.
Składniki:

boczniaki 250 g
czubryca czerwona
Olej roślinny
Pieprz
Sól
zalewa:
Ocet 1/4 szklanki
Przecier pomidorowy 1/4 szklanki
woda 1 szklanka
Sól 1/2 łyżeczki
Cukier trzcinowy 1/2 łyżeczki
szalotka 1 sztuka
Przygotowanie:
Boczniaki myjemy i kroimy wzdłuż blaszek na mniejsze cząstki. Boczniaki umieszczamy w misce i natłuszczamy olejem roślinnym, oprószamy solą, pieprzem i czubrycą czerwoną. Tak przygotowane boczniaki wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Do średniej wielkości słoika wrzucamy liście i ziele angielskie oraz przekładamy upieczone boczniaki. W garnku zagotowujemy wodę z octem, passatą, solą, cukrem i pokrojoną w plasterki szalotkę. Zalewę gotujemy około 5 minut, a następnie gorącą zalewamy boczniaki. Po wystygnięciu odstawiamy do lodówki przynajmniej na noc by się „przegryzły"
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation