Kuchnia

KUCHNIA

Zupa koperkowa z porem i młodymi ziemniakami – Kardamonowy

Składniki:
1 l bulionu (ja użyłam drobiowego)
1 duży pęczek koperku
1 marchewka
mała jasnozielona część pora
4 średnie młode ziemniaki
pół łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki śmietany 12% (ja użyłam tej z kartonika, do zup i sosów)
1 łyżka masła
sól
pieprz
(przepis na 3-4 porcje)

Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki, pora dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki, smażymy na maśle w garnku na małym ogniu około 5 minut, często mieszamy.
W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę, myjemy, odstawiamy.
Do usmażonej marchewki i pora dodajemy ziemniaki, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut, często mieszamy.
Warzywa zalewamy bulionem, zupę gotujemy do miękkości warzyw (u mnie trwało to dosłownie parę minut).
Pod koniec gotowania dodajemy poszatkowany koperek, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i wyłączamy zupę.
I teraz jeszcze kwestia śmietany. Ja użyłam tej z kartonika, która się nie waży, więc bez problemu mogłam ją dodać pod koniec gotowania. Jeżeli Wy używacie tych „zwykłych” pamiętajcie żeby ją najpierw zahartować, czyli połączyć ją w kubku razem z gorącą zupą, wymieszać i dopiero potem wlać do garnka z zupą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation