Kuchnia

KUCHNIA

Marynowane boczniaki
Składniki:
boczniak ostrygowaty ile kto ma
do dekoracji smaku chili i cukinia
zalewa: na każde 2 szklanki wody
0,5 szkl octu 10%
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
liście laurowe, ziele angielskie, gorczyca
Przygotowanie:
-Kapelusze małych boczniaków zostawiłam w całości a duże pokroiłam w paski. Samych końcówek nóg nie używam, potrafią być gumowate i gorzkawe.
-Grzyby zblanszowałam w lekko osolonej wodzie. Dodałam też plasterki chili i cukinii dla koloru.

Odsączone grzyby przełożyłam, nie ściśle, do wyparzonych słoików. Do każdego słoika dodałam po zielu angielskim i liściu laurowym i szczypcie gorczycy.
Wymieszałam zalewę i rozlałam do słoików. Nadmiar zalewy można przechować w lodówce do następnej partii warzyw.
Słoiki wstawiłam do zimnej wody i pasteryzowałam je 20- 25 minut od zagotowania się wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation