Kuchnia

Obiady i przystawki

Pomysły na pyszne zapiekanki:
Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:
- ziemniaki - 10 sztuk
- kiełbasa - 0,5kg
- ser żółty - 18dkg
- cebula - 4 sztuki
- czosnek - 2 ząbki
- jajko - 1 sztuka
- śmietana - 250ml
- masło - 4 łyżeczki
- olej rzepakowy - 1 łyżka
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Krok 1: Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj je w mundurkach, w lekko osolonej wodzie.
Krok 2: Ugotowane ziemniaki ostudź, a następnie obierz. Pokrój je w plastry.
Krok 3: Kiełbasę pokrój lekko po skosie, w plasterki.
Krok 4: Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Krok 5: Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę.
Krok 6: Dodaj kiełbasę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.
Krok 7: Dokładnie wymieszaj starty żółty ser ze śmietaną i surowymi jajkami. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 8: Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne.
Krok 9: Kolejno układaj w nim: ziemniaki, połowę kiełbasy z cebulą, drugą warstwę ziemniaków, resztę kiełbasy z cebulą, znowu warstwę ziemniaków.
Krok 10: Zalej zapiekankę śmietaną z jajkami i serem.
Krok 11: Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez pół godziny.



Zapiekanka z makaronu

Składniki:
- makaron penne - 400g
- mięso mielone - 500g
- pieczarki - 250g
- cebula - 4 sztuki
- czerwona papryka - 1 sztuka
- czosnek - 3 ząbki
- śmietana - 1 szklanka
- ser żółty - 200g
- masło - 2 łyżki
- olej rzepakowy - 2-3 łyżki
- sól, pieprz, tymianek

Sposób przygotowania:
Krok 1: Makaron ugotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź go, gdy będzie al dente.
Krok 2: Cebule pokrój w kostkę.
Krok 3: Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę.
Krok 4: Dodaj mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Usmaż, a następnie dopraw do smaku.
Krok 5: Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
Krok 6: Usmaż je na patelni.
Krok 7: Pokrój paprykę w półplasterki.
Krok 8: Wymieszaj śmietanę ze startym żółtym serem.
Krok 9: Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne. Kolejno ułóż w nim warstwę makaronu, mięsa, papryki i pieczarek. Następnie kolejną warstwę makronu, mięsa, papryki i pieczarek ? aż do wyczerpania się wszystkich składników.
Krok 10: Całość polej śmietaną z serem.
Krok 11: Wstaw do piekarnika rozgrzanego do około 180°C i piecz pod przykryciem przez 35-40 minut.


Zapiekanka z ryżu

Składniki:
- ryż długoziarnisty - 200g
- papryka konserwowa - 400g
- jajka - 3 sztuki
- ser Gouda - 300g
- mleko - 5 łyżek
- szczypiorek - 2 łyżki
- masło - 1 łyżka
- sól, pieprz, papryka w proszku

Sposób przygotowania:
Krok 1: Rozgrzej piekarnik do około 160°C.
Krok 2: Ryż ugotuj na sypko i ostudź.
Krok 3: Przełóż do miski i dodaj pokrojoną paprykę.
Krok 4: Posmaruj masłem małe naczynie żaroodporne i ułóż w nim ryż z papryką.
Krok 5: Jaja ubij z mlekiem.
Krok 6: Dopraw do smaku papryką w proszku, solą i pieprzem.
Krok 7: Wymieszaj i wylej na ryż.
Krok 8: Wierzch zapiekanki posyp startym żółtym serem.
Krok 9: Piecz przez około 35 minut, aż ser się zapiecze.
Krok 10: Zapiekankę podawaj pokrojoną w kwadraty i udekorowaną szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation