Kuchnia

Pieczone BUŁECZKI

Ciabatty wg Olgi Smile
Składniki:

5 szklanek mąki pszennej 850 + sowita ilość do posypania i obtoczenia ciasta

2,5 łyżeczki suchych drożdży piekarniczych

3 szklanki wody

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru



Do miski wsypać 1 szklankę mąki, 1/2 łyżeczki drożdży i dolewać 2/3 szklanki wody. Wymieszać i odstawić minimum na 12 godzin.
Do przefermentowanego ciasta dodać 4 szklanki mąki, 2 szklanki wody, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki suchych drożdży, 3 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać dokładnie. Ciasto będzie dość lepkie i kleiste ale taka jego natura. Odstawić pod przykryciem na 3 godziny.
Stolnicę wysypać obficie mąką i delikatnie przekładać ciasto aby nie odgazować go zbytnio. Obtaczać w mące i podzielić na 10-12 kawałków, które obtoczyć bardzo delikatnie dodatkowo i układać na blaszce z papierem do pieczenia. Blaszkę przykryć i odstawiam ciabatty do rośnięcia na 30-40 minut.

Piec po 15-20 minut na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 210 stopni (grzanie dół + góra). Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation