Hobby

KULINARIA

Składniki na porcję z 1 paczki wafli:

¼ szklanki cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 kostka masła (nie margaryny)
2 galaretki o dowolnym smaku
1 opakowanie wafli kwadratowych ( paczka 130g )

Wykonanie:

Rozpuścić masło, dodać cukier, mieszać aż do momentu zagotowania. Wlać śmietanę i energicznie wymieszać. Wsypać galaretki i ponownie zamieszać, aż proszek galaretkowy całkowicie się rozpuści.
Przygotować folię spożywczą – uciąć taki kawałek, aby można było szczelnie owinąć posmarowane wafle. Położyć na niej pierwszy wafel. Gotową, gorącą masą smarować powierzchnię, smarując do przedostatniej kratki wafla, aby masa nie wypłynęła (przynajmniej nie od razu;) ). Przykryć kolejnym płatem wafla, smarować, znowu wafel i tak do wykończenia wafli i masy. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą i odstawić na 2-3 godziny do stężenia masy. Po tym czasie odwinąć folię. Nadmiar masy, która wypłynęła można delikatnie zgarnąć tępą stroną noża. Wafle kroić na trójkąty. SMACZNEGO:)

UWAGI:
Zawijanie wafli w folię jest konieczne z trzech powodów. Po pierwsze, wafle się odginają w górę, więc trzeba je jakoś „ujarzmić”. Po drugie, masa wypływa gdyż chcąc uzyskać wafle z dużą ilością nadzienia, musimy jej sporo włożyć do środka. Po trzecie, wafle łączą się dokładnie z masą i nabierają lekkiej wilgoci, przez co nie sprawiają wrażenia suchych.



zrodlo http://rozowapatera.blogspot.com/2012/12/wafle-z-galaretka_20.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation