Kuchnia

kuchennie

Składniki
kasza gryczana, surowa – 100 g
cebula – 1 szt.
natka pietruszki – 3 łyżki
jaja – 2 szt.
cukinia – 1 szt.
śmietana 18% – 150 g
czosnek – 2 ząbki
kminek – 1 łyżeczka
mąka pszenna – 0,5 szklanki
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
sól
pieprz
olej rzepakowy

Ścieramy cukinię na tarce. Kaszę gryczaną gotujemy, aż do rozgotowania. Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę, natkę pietruszki i jaja. Cukinię pozbawiamy gniazda nasiennego, zostawiamy tylko skórę i miąższ. Następnie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach i dodajemy do reszty składników. Placki smakują najlepiej, gdy ciasto jest zrobione tuż przed smażeniem, wtedy cukinia nie poci się i nie rozrzedza ciasta. Możemy też cukinię zetrzeć wcześniej, posolić i odstawić na kilka minut, a następnie odcedzić i taką dodać do reszty składników.
Całość mieszamy i dodajemy gęstą kwaśną śmietanę, posiekany czosnek, sól, pieprz, utarty w moździerzu kminek, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Na gorącej płycie żeliwnej lub patelni smażymy na oleju ciasto partiami, formując okrągłe placki. Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation