Kuchnia

Babeczki i ciastka.

Dutch Baby
Pieczony naleśnik z jabłkami i cynamonem

Składniki
2 porcje

3 jajka
1/2 szklanki mleka (125 ml)
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru wanilinowego
mała szczypta soli
masło
1 jabłko (np. reneta)
szczypta cynamonu
cukier puder

Przygotowanie

Jajka ogrzać (np. włożyć do garnka z ciepłą wodą) lub wyjąć wcześniej z lodówki. Mleko delikatnie podgrzać lub ogrzać w temp. pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C, w środku piekarnika nagrzewać również naczynie żaroodporne lub patelnię żaroodporną czy inną formę np. na tartę, średnica ok. 20 cm.
Sklarować 4 łyżki masła (podgrzać w rondelku, zebrać i usunąć pianę). Jabłko obrać, pokroić na 8 - 10 kawałków (plasterków).
Do blendera (stojącego, z kielichem) wbić jajka, dodać mleko, mąkę, cukier wanilinowy i sól.
Mieszankę składników z blendera krótko zmiksować (4 sekundy) na jednolitą masę.
Wysunąć kratkę z rozgrzanym naczyniem z piekarnika, wlać 2 łyżki sklarowanego masła, następnie wlać powoli zmiksowane składniki na omlet. Rozłożyć kawałki jabłek i zamknąć piekarnik.
Piec bez przykrycia przez ok. 20 minut, aż omlet miejscami urośnie i będzie dobrze zrumieniony oraz chrupiący.
Wyjąć z piekarnika, posypać cynamonem. Podawać z resztą klarowanego masła i cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation