Kuchnia

chleb

Chleb tostowy z ziarnami


porcja na dwie keksówki

•1 kg mąki pszennej (typ 500)
•20 g cukru
•20 g soli
• 5 dkg świeżych drożdży
•40 g stopionego masła
•600 ml zimnego mleka
•3 łyżki sezamu
•3 łyżki siemienia lnianego
•3 łyżki ziaren słonecznika

Składniki połączyć, wyrabiać 10-15 minut. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu na około 2 godziny.

Następnie ciasto przełożyć do naoliwionych keksówek, przykryć naoliwioną folią i wstawić do lodówki na 8 do 12 godzin.
Według różnych porad jakie znalazłam na forach, ciasto w lodówce może stać nawet do 4 dni.

Wyjąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1 do 2 godzin.

Chleb lekko oprószyć mąką, naciąć z wierzchu i umieścić w piekarniku (tego nie zrobiłam - zapomniałam).

Piec w temperaturze 240stC 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 210 st.C i piec kolejne 15-20 minut.
Ja piekłam jakieś 10 minut dłużej - chleb wydawał mi się zbyt blady. Prawdopodobnie dlatego wyszła mi bardziej spieczona skórka. Jeśli wierzch się zbytnio rumieni można go przykryć folią aluminiową.

http://cafebabilon.blogspot.se/2012/11/chleb-tostowy-z-ziarnami.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation