Kuchnia

przepisy i nie tylko....

Sernik gotowany na herbatnikach

Składniki:

Składniki na masę serową i spód:

1 kg twarogu, minimum 3-krotnie mielonego (ja użyłam twarogu Piątnicy z wiaderka)
4 jajka rozmiar M
200 g masła (minimum 82% tłuszczu)
1 szklanka cukru zwykłego – ok. 220 g
1 opakowanie cukru wanilinowego lub prawdziwy cukier z wanilią (16 g)
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (opakowanie standardowe na 500 ml mleka, bez cukru)
200 ml mleka do wymieszania z proszkiem budyniowym
około 350 g herbatników (u mnie Petit Beurre)

Składniki na polewę:

100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
200 g mlecznej czekolady (2 tabliczki)

Przepis na sernik gotowany:

Jeśli będziecie używać twarogu z wiaderka, to musi on być gęsty. Z rzadkim twarogiem sernik może się nie udać. Z niektórych wiaderkowych twarogów wystarczy odlać nadmiar płynu, ale osobiście polecam twaróg wiaderkowy z Piątnicy, który jest odpowiednio gęsty.
W dość dużym garnku (u mnie garnek o pojemności 2,5 litra), na małym płomieniu rozpuścić masło, następnie dodać cukier zwykły oraz cukier wanilinowy, dokładnie wymieszać. Następnie, wciąż gotując na bardzo małym płomieniu, dodać zmielony twaróg oraz jajka i dość energicznie mieszać (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej), by nie było grudek. Opcjonalnie można masę sernikową krótko zmiksować mikserem.
Oba proszki budyniowe wymieszać w 200 ml mleka na jednolitą masę. Dodać do gorącej masy serowej i ponownie energicznie mieszać, ciągle gotując, na ciut większym ogniu (ale nie za dużym, bo masa lubi się przypalać). Gotować do czasu aż masa zacznie bulgotać i zgęstnieje.
Blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm wyłożyć na dnie folią spożywczą, nałożyć jedną warstwę herbatników na spodzie. Wylać połowę gorącej masy sernikowej, nałożyć kolejną warstwę herbatników, a następnie wylać pozostałą masę sernikową. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę z herbatników.
W małym garnuszku podgrzać 100 ml śmietanki kremówki, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i dokładnie wymieszać, by powstała jednolita polewa czekoladową. Następnie wylać jeszcze ciepłą polewę na wierzch z herbatników i wyrównać za pomocą łyżki. Sernik można pozostawić w takiej formie lub na wierzch jeszcze wysypać posiekane orzechy lub inne ulubione dodatki.
Schłodzić sernik przez kilka godzin w lodówce (a najlepiej przez całą noc, by masa porządnie stężała).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation