Święta i uroczystości

Wiosna, Wielkanoc

Słodka babeczka: Galareta drobiowa z jajkiem i groszkiem

Składniki

4 uda z kurczaka
1 pęczek włoszczyzny
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
3 gałązki lubczyku
6 jajek
200 gram mrożonego zielonego groszku
1 opakowanie żelatyny na 2,5 litra wody
3 litry wody
sól do smaku

Sposób przygotowania

Uda z kurczaka opłukać i przełożyć do garnka.
Zalać wodą i zagotować.
Zdjąć powstałą pianę.
Zmniejszyć gaz i dodać obraną i opłukaną włoszczyznę oraz lubczyk, liść laurowy i ziele angielskie.
Przyprawić do smaku solą.
Gotować około 1 godziny na wolnym ogniu.
Po tym czasie warzywa oraz kurczaka wyjąć.
Mięso z kurczaka oddzielić od kości i pokroić w mniejsze kawałki.
Jedną marchewkę pokroić w kostkę.
Wywar przecedzić. Zagotować.
Zdjąć z gazu, dodać żelatynę i dokładnie ze sobą połączyć.
Odstawić.
Jajka ugotować na twardo.
Ostudzić, obrać i 4 pokroić na ćwiartki a 2 na plasterki.
Groszek ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Odcedzić i ostudzić.
Do foremki od babki włożyć połowę groszku.
Ćwiartki jajek ułożyć dookoła.
Pokrojone mięso z kurczaka i marchewkę włożyć do środka.
Zalać wywarem z żelatyną do wysokości jajek.
Wstawić do lodówki do stężenia.
Następnie na stężoną galaretę wyłożyć resztę groszku.
Na to ułożyć plasterki jajek.
Zalać wywarem z żelatyną.
Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Najlepiej na całą noc.
Aby łatwo wyłożyć galaretę z foremki należy przed podaniem włożyć foremkę do wrzącej wody.
Przyłożyć talerz i energicznym ruchem odwrócić galaretę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation