Kuchnia

obiadowo/posiłkowo

czekoladowy budyń z kaszy jaglanej |
czekoladowy budyń z kaszy jaglanej
by ikukinho // 21 marca 2015 // 1 Comment

budyyyn

Czekoladowy budyń z królowej kasz, który możecie zajadać, kiedy tylko chcecie. Jest zdrowy i pełnowartościowy.
Skład:
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– szklanka mleka kokosowego (można też użyć innego mleka roślinnego )
– pół szklanki syropu klonowego lub 3, 4 łyżki ksylitolu (zależy, jak słodki ma być budyń)
– 2-3 łyżki gorzkiego kakao
– opcjonalnie kilka daktyli; wtedy zmniejsz ilość cukru. A jak dodasz całe mnóstwo daktyli, około 10 sztuk lub więcej, z ksylitolu możesz zrezygnować, będzie słodko :)

Robimy: Kaszę jaglaną 2, 3 razy dokładnie opłucz zimną wodą, następnie zalej trzema szklankami wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, przez około 15 minut. Pamiętaj, by w międzyczasie nie mieszać kaszy, a w razie potrzeby podlej wrzątkiem. Gdy kasza się ugotuje, dolej do niej mleko, syrop klonowy i kakao oraz daktyle i cukier brzozowy. Zmiksuj wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej do miseczek, udekoruj, czym masz ochotę (orzechy, wiórki kokosowe, owoce). Po zastygnięciu krem robi się gęsty. Mmmmniam! Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation