Kuchnia

Chleb

Chałka na maślance – Eksplozja Smaku


500 g mąki
60 g roztopionego masła
2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
25 g drożdży świeżych
100 ml mleka
200 ml maślanki
1 jajo
sezam

Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek pokruszyć drożdże, dodać ciepłego mleka i cukier, zrobić zaczyn.
Do wyrośniętego zaczynu dodać maślankę, roztopione masło, jajko, sól, zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć rozwałkować na prostokąt, ponacinać boki składać je do środka zakładając jeden na drugi.

Gotową chałkę pozostawić do wyrośnięcia- powinna podwoić swoją objętość, przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem lub lekko osłodzoną wodą, posypać ziarnami sezamu i piec w 180*C przez ok. 40 minut.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation