Kuchnia

PRZETWORY

Ogórki kiszone według starej receptury

Kocham ogórki kiszone, najbardziej lubię takie bardzo kwaśne, dość twarde i takie, które przejdą smakiem dodatków, które do nich dodaje.

Ogórki co roku zaprawiam według starej receptury, pochodzi ona z starej jak świat kuchni polskiej.

Na smak i twardość kiszonych ogórków ma wpływ wiele czynników, po pierwsze odmiana i jakość ogórków (pytajcie czy są to ogórki gruntowe, bo sztucznie pędzone ogórki szklarniowe będą się psuły), rodzaj soli, ilość dodanych dodatków typu liście winogrona, wiśni, dębu, ząbków czosnku, chrzan, koper i temperatura ich przechowywania. Moja znajoma zaprawia ogórki w identyczny sposób ale przechowuje je w takiej piwnicy przy domu, która znajduje się w ziemi- cudo, jak kiedyś będę miała dom to będę miała właśnie taką piwnicę, ogórki przechowywane w niej są rewelacyjnie!

Składniki
5 kg ogórków

woda
sól 5g / 1 litr wody
podstawowe dodatki na słoik:
2 kwiaty kopru
chrzan 5 cm grubości kciuka
3-4 ząbki czosnku
dodatkowo dodaję:
1 liść wiśni, dębu i czarnej porzeczki
Przeskanuj poniższy kod w swoim telefonie aby uzyskać listę składników

qr code ingredients




Przygotowanie
ogórki kiszone tradycyjne
Ogórki starannie myjemy (ja do tego używam świeżej gąbki do naczyń) i suszymy. Nie należy ucinać końców ani nakłuwać ogórków.

Na dno dokładnie umytych i wyparzonych słoików układamy wszystkie dodatki, koper, chrzan, czosnek i liście.

Ogórki wkładamy do słoików, najlepiej pionowo. Ogórki najlepiej wkładać do 3/4 wysokości słoika.

W dzbanku robimy roztwór wody i soli, na każdy litr wody dodajemy 5g soli (łyżkę) najlepiej używać soli kamiennej bez dodatku antyzbrylacza.

Wody wlewamy po czubek słoika, tak aby całkowicie przykryła ogórki.

Ogórki zostawiamy na 3 dni w ciepłym miejscu ok 20-23C, następnie przenosimy do zimnego i ciemnego miejsca najlepiej aby była tam temperatura ok 10C.

Takie ogórki kiszone niczym nie można porównać z kupnymi ogórasami kwaszonymi bo kiszone to one nie są!

Inne przetwory z ogórków kliknij tu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation