Design

kuchnia

Prosty chleb bez wyrabiania


Składniki (2 bochenki średniej wielkości)

750 g mąki pszennej
1 łyżka suchych drożdży
2 łyżeczki soli
500 ml wody
100 ml mleka
1 łyżka miodu

1. W rondelku podgrzej lekko mleko, wodę i miód. Nie podgrzewaj za długo, bo zbyt ciepły płyn zabije drożdże i chleb nie urośnie.
2. W dużej misce wymieszaj suche składniki czyli mąkę, drożdże i sól
3. Wlej mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj łyżką
4. Posyp ciasto na chleb cienką warstwą mąki, przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odstaw na ok. 1,5h
5. Rozgrzej piekarnik do 240°C i wstaw na dół piekarnika naczynie z wodą
6. Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia
7. Po wyrośnięciu podziel ciasto na dwie części, krótko wyrób na umączonej stolnicy lub blacie i uformuj dwa bochenki (szwem do dołu)
8. Zrób kilka nacięć na wierzchu każdego bochenka
9. Piecz przez około 30 minut
10. Odstaw do ostygnięcia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation