Kuchnia

sernikowo

Przepis na szybki i łatwy sernik
1 kg sera twarogowego
1 szklanka cukru
20 dag miękkiego masła + 1 łyżeczka do wysmarowania formy
4 jajka
4 łyżki budyniu śmietankowego w proszku

Piekarnik nagrzej do 190 stopni (grzałka góra-dół).
Masło przełóż do rondelka i roztop. Odstaw do ostygnięcia.
Ser przełóż do miski i zmiksuj za pomocą blendera.
Do miski przełóż zmielony ser. Dodaj roztopione masło, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na gładką i jednolitą masę.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem.
Ciasto przelej do tortownicy. Wierzch wyrównaj szpatułą.
Formę wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Piecz 30 minut. Znowu zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz 30 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, a sernik zostaw w środku na całą noc. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia i studzenia.
Sernik wyjmij z piekarnika i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Sernik posyp cukrem pudrem i pokrój na porcje.
Podawaj na różne okazje, Boże Narodzenie, Wielkanoc, urodziny, imieniny lub kiedy tylko najdzie Cię ochota na pyszny sernik :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation