Design

CIASTA

Tarta z budyniem i morelami


Składniki:

Na ciasto:

- 300 g mąki
- 200 g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki śmietany 18%


Na budyń:

- 2 szklanki mleka
- 10 łyżek cukru
- 4 żółtka
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła


Dodatkowo:

- 400 g moreli
- 2 łyżki cukru

Składniki na ciasto zagniatamy razem, aż nabierze jednolitej konsystencji. Zawijamy w folię, wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na około 5 mm, nawijamy ciasto na wałek i przekładamy do formy na tartę. Wyrównujemy ciasto, obcinamy brzegi, nakłuwamy spód widelcem w kilku miejscach. Przyciskamy ciasto: albo drugą, mniejszą blaszką, albo wykładamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy suchą fasolę lub groch. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni (aż brzegi ciasta zaczną się rumienić).

W międzyczasie do garnuszka przelewamy 1,5 szklanki mleka. Dodajemy cukier i zagotowujemy. Mieszamy, aż cukier się rozpuści i odstawiamy na 15 minut. Pozostałe 1/2 szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Stopniowo, stale mieszając trzepaczką, wlewamy miksturę do zagotowanego mleka i wstawiamy ponownie na niewielki ogień. Cały czas mieszamy, aż masa nabierze konsystencji budyniu. Zestawiamy z ognia, dodajemy 2 łyżki masła, mieszamy aż się rozpuści i połączy z resztą składników. Odstawiamy do wystudzenia.

Morele myjemy, przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek. Układamy je na zimnej patelni, skórką do góry. Wierzch posypujemy cukrem, ustawiamy patelnię na niewielkim ogniu. Po paru minutach, gdy morele puszczą sok, odwracamy je skórką do dołu i trzymamy na ogniu, aż cukier i sok się skarmelizują i skórki moreli się przyrumienią.

Na upieczony i przestudzony spód wylewamy budyń. Wygładzamy wierzch, układamy połówki moreli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation