Kuchnia

Przepisy

LODOWIEC:
Składniki:

biszkopt upieczony w formie o średnicy 24 cm
3 szklanki1 mleka
1 szklanka cukru
3 budynie śmietankowe
skórka pomarańczowa
2 łyżki kakao
kostka miękkiego masła (200g)
puszka brzoskwiń
2 galaretki pomarańczowe
Wykonanie:

2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W trzeciej rozpuszczamy budynie. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy aż zgęstnieje. Studzimy.

Galaretki rozrabiamy osobno w gorącej wodzie.

Wystudzony budyń ucieramy z kostką masła, do połowy dodajemy skórkę pomarańczową (dodałam ok. 4 łyżek), do drugiej połowy kakao i mieszamy dokładnie.

Tort przekładamy w formie, żeby wszystko się dobrze trzymało. Boki formy wykładamy papierem do pieczenia tak, żeby wystawał ponad brzegi. Chyba że forma jest bardzo wysoka i nie będzie takiej potrzeby.

Biszkopt kroimy na pół. Jedną część wkładamy do formy, nasączamy połową przestudzonej galaretki. Smarujemy jasnym kremem, wykładamy na krem połowę brzoskwiń pokrojonych w plasterki. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, który nasączamy resztą galaretki, smarujemy drugim kremem, wykładamy na niego resztę brzoskwiń i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na noc do lodówki.

z : licencjanagotowanie.blox.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation