Kuchnia

OBIADY

Paszteciki ze szpinakiem i serem Lazur w ...
Ciasto:

250 g sera twarogowego, najlepiej tłustego

2 jajka

2 szklanki

½ łyżeczki cukru

25 g świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

3 łyżki stopionego masła

Nadzienie:

1 mała cebula

200 g pieczarek

3 ząbki czosnku

1 woreczek mrożonego szpinaku

100 g sera Lazur

sól i pieprz do smaku

½ łyżeczki tymianku

1 łyżka oleju

oraz jajko z łyżką mleka do posmarowania wierzchu

  

Twaróg rozgnieść widelcem. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać razem z jajkami, solą i mąką do ciasta i wyrabiając na gładkie, jednolite ciasto, dodać ciepłe masło. Uformować w kulę i przykryć ściereczką. Zostawić do podwojenia objętości.

Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać czosnek i szpinak. Smażyć aż szpinak rozmrozi się, a cały płyn odparuje. Dodać tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Ostudzić. Następnie wkruszyć ser i wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować, podsypując mąką na grubość ok. 5 mm w formę prostokąta. Następnie pociąć w paski o szerokości mniej więcej 8 cm.

Środek każdego prostokąta posmarować farszem, zwinąć na całej szerokości do środka i zlepić. Łączeniem odwrócić na spód i pokroić w kilkucentymetrowe paszteciki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180oC. Paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka. Upiec na złoty kolor. Podawać do żurku, czerwonego barszczu, bulionu serowego lub grzybowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation