Wnętrza

Święta

Sałatka śledziowa na zielono



Składni

5-6 filetów śledziowych (matjasów)
1-2 winne jabłka
1 cebula
puszka groszku
1 por
mały pojemnik jogurtu naturalnego
2 duże łyżki gęstej śmietany
sól, pieprz

Wykonanie

Jeśli mamy śledzie solone, musimy je wcześniej namoczyć przez 2-3 godziny. Następnie kroimy je w paseczki lub kostkę (nie za drobno). Cebulę pokroić i sparzyć gorącą wodą. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na grubym tarle lub pokroić w kosteczkę. Por oczyścić, pokroić w półkrążki, posolić, a po chwili odcisnąć nadmiar soku. Groszek z puszki odsączyć z z zalewy. Wszystkie składniki połączyć z jogurtem i śmietaną, doprawić do smaku. Udekorować częścią pora.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation