Inne

Architektura

Szybkie rogaliki serowe

SKŁADNIKI (24 sztuki):

ROGALIKI:
250g zmielonego trzykrotnie twarogu,
1 jajko,
½ szklanki cukru (100g),
½ opakowania cukru wanilinowego (8g),
15g proszku do pieczenia,
400g mąki,
Szczypta soli,
½ szklanki oleju,
LUKIER:
2 łyżki mleka,
10 łyżek cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

ROGALIKI: Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Ser mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i jajkiem do połączenia. Następnie dodajemy olej i mieszamy. Stopniowo dodajemy suche składniki i zagniatamy gładkie ciasto.

Z ciastem przenosimy się na stolnicę. Dzielimy je na 2 równe części.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na kształt dużego koła. Koło dzielimy nożem na 12 „trójkątów”. Każdy trójkąt zwijamy zaczynając od podstawy formując kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia zachowując odstępy.

Rogaliki pieczemy około 17-20 minut w temperaturze 180 stopni. Powinny być zarumienione z wierzchu. Gdy przestygną to smarujemy je lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation