Kuchnia

ciasta

OBŁĘDNY SERNIK ŚMIETANKOWY- BARDZO PROSTY PRZEPIS, A SMAK ZNIEWALA
Składniki na około 20 porcji:

piekłam w kwadratowej tortownicy o boku 26 cm, można też piec w dużej okrągłej tortownicy 28-29 cm

1 kg dobrego twarogu sernikowego w wiaderku (użyłam z Piątnicy)

330 ml śmietanki kremówki 30% (1 kubeczek np. z Mlecznej Doliny)

5 jajek

szczypta soli

1 szklanka drobnego cukru

1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40 g)

na polewę:

1 i 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%

2 czubate łyżki cukru pudru



Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (grzanie góra dół).

Jajka wbić do dużej miski, zmiksować do połączenia razem z cukrem i szczyptą soli.(Nie ubijać).Dodać pozostałe składniki (twaróg, śmietankę, budyń) i miksować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji- masa będzie dość rzadka.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej złożyć go podwójnie, by był grubszy i lepiej uszczelniał tortownicę).

Przelać masę do przygotowanej formy, umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec przez godzinę.

Pod koniec pieczenia przygotować polewę. Do śmietany przesiać przez sitko cukier puder i wymieszać dokładnie.

Po godzinie wyjąć gorący sernik, temperaturę w piekarniku zwiększyć do 180 stopni C, rozsmarować na powierzchni sernika polewę śmietankową i włożyć na kolejne 15 minut do piekarnika. Uchylić piekarnik, pozostawić tam jeszcze sernik przez 10 minut, wyjąć, wystudzić i schłodzić przez kilka godzin w lodówce w szczelnym pojemniku *



* UWAGA: po wystygnięciu sernika przełożyłam go do szczelnego pojemnika na ciasto i tak schładzałam w lodówce. Sernik musi być w szczelnym pojemniku z dwóch powodów- po pierwsze by nie wysychał, a po drugie by nie wchłaniał zapachów z lodówki i z metalowej blaszki, w której go piekliśmy- chyba nie ma nic gorszego niż sernik o posmaku metalu, wędzonej kiełbasy lub cebuli ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation