Kuchnia

pieczywo

Chleb na zakwasie i drożdżach

kładniki: na jeden ogromny bochenek lub dwa mniejsze

200g zakwasu
234g mąki pszennej
100g wody

Składniki połączyć, przykryć i ostawić na 12-16 godzin.

Ciasto właściwe:

700g mąki pszennej
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g mąki żytniej (typ 960)
5g świeżych drożdży
650 -690g wody
26g soli
plus cały zaczyn z dnia poprzedniego

Zaczyn połączyć z wodą i drożdżami. Dodać resztę składników, całość zagnieść razem.

Przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez około 15 minut, aż zrobi się elastyczne ( mikserem KA około 5 minut na średnich obrotach).

Następnie włożyć do miski, przykryć i odstawić na 90 minut.

Po upływie czasu z ciasto utworzyć okrąły badź owalny bochenek. Możecie także włożyć do podłużnej formy (natłuszczonej i oprósznej np. bułką tartą) Jeśli posiadacie koszyk, to naturalnie możecie go użyć, ale sugeruje dobrze opróśzyć maką, bo ciasto mi się kleiło.

Uformowane ciasto przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na około godzinę lub do praktycznie podwojenia objętości. Jeżeli używamy koszyczka, to ja sugeruje, aby ciasto wyrosło tylko 3/4, gdyż jest je potem łatwiej przełożyć na kamień.

Bochenek naciąć zaraz przed włożeniem do pieca.

Piec w 240*C przez około 10 minut, a potem zredukować temp. do 200*C i piec kolejne 25 -30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation