Kuchnia

kkk

Eklerki z kremem kajmakowym

Ciasto parzone (20 - 25 sztuk):

1 szklanka wody (250 ml)
80 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
1/3 łyżeczki soli
W rondelku zagotować wodę z masłem i solą. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i cały czas mieszać/ucierać ciasto drewnianą łyżką, nie ściągając z palnika, przez około 2 - 3 minuty. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia. Po tym czasie zmiksować/utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta: jajka dodajemy po jednym, stopniowo, za każdym razem miksując do połączenia (to ważne) .

Ciasto parzone przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką nr 4B . Wyciskać na blachę (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia) ciastka o długości około 10 - 12 cm.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut. Gotowe eklery powinny być chrupiące z wierzchu i po bokach. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Krem kajmakowy:

300 g masy kajmakowej z puszki (dulce de leche)
80 g masła
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i utrzeć do otrzymania puszystej masy. Dodać masę kajmakową i utrzeć tylko do połączenia. Jeśli krem jest zbyt rzadki należy go schłodzić w lodówce przed nadziewaniem.

Ponadto:

150 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
pralina z orzechów laskowych, wykonana według tego przepisu
Wykonanie

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania. Od spodu, w każdym eklerku zrobić 3 otworki i w taki sposób nadziewać ciastka(ja dodatkowo dołożyłam im kremu z boków). Czekoladę roztopić w niedużej miseczce. Maczać każdego eklerka w czekoladzie, trzymając go za spód i opuszczając do polewy - dzięki temu będzie równie pokryty czekoladą. Posypać praliną orzechową.

Przechowywać w lodówce. Eklery po nadzianiu najlepiej zjeść jak najszybciej, będą miękły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation