Kuchnia

Przepisy

łatwy chlebek cebulowy
Składniki:

500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 3/4 szklanki letniej wody
25 g drożdży
1,5 łyżeczki soli
szczypta soli
2 cebule
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
łyżka posiekanych bardzo drobno suszonych pomidorów
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżka sezamu

Cebule posiekać i usmażyć na złoto na oleju, pod koniec dodać rozdrobniony czosnek. Wystudzić. Mąkę przesiać do miski, wlać drożdże rozpuszczone w odrobinie wody, resztę wody i pozostałe składniki (oprócz sezamu). Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakami aż nie będzie się kleić. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki (wyścielonej papierem lub wysmarowanej olejem), posmarować wierzch wodą i posypać sezamem. Odstawić jeszcze na kwadrans, Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec godzinę. Jeśli chlebek będzie za szybko się zapiekał z góry, to w połowie czasu pieczenia zmniejszyć temperaturę do 170*C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation