Kuchnia

Kuchnia

PLACUSZKI RYŻOWE

SKŁADNIKI NA PLACKI:

ILOŚĆ: 1 duży talerz placuszków

3 szklanki ugotowanego ryżu
4 jajka
3 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki mąki krupczatki, ziemniaczanej lub pszennej
2 jabłka, średnie
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Zimny ryż miksujemy razem z żółtkami, cukrami oraz mąką. Dodajemy jabłka starte na tarce o dużych oczkach skropione sokiem z cytryny. Białka razem z solą ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą ryżową. Na rozgrzanym oleju smażymy nieduże placuszki na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podajemy jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation