Kuchnia
CIASTA i DESERY
Babeczki kokosowe z białym kremem i Raffaello
nadziewane dżemem
Uwaga: wieczór wcześniej należy przygotować krem z białej czekolady.
Składniki na około 12 - 14 babeczek:
150 g masła
120 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
120 g mąki pszennej
70 g wiórków kokosowych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z wiórkami kokosowymi, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, likier kokosowy i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości.
Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Krem z białej czekolady:
230 g białej czekolady, posiekanej
300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.
Ponadto:
pół szklanki dżemu malinowego lub truskawkowego
70 g wiórków kokosowych
12 pralinek Raffaello
Wiórki kokosowe wysypać na suchą patelnię i podprażyć, do złotego poloru, często mieszając. Zdjąć z palnika, wystudzić.
Wykonanie:
Wystudzone babeczki lekko wydrążyć od góry (ja używam przyrządu do wydrążania jabłek choć są specjalne przyrządy do wydrążania babeczek, można też użyć łyżeczki). Wypełnić dżemem.
Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (np. Wilton 1M) i ozdobić babeczki. Krem obsypać wiórkami kokosowymi, na wierzch każdej babeczki wyłożyć Raffaello.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
MA==