Kuchnia

Jedzenie

Pizza z kurczakiem i sosem serowo-czosnkowym

ciasto na pizzę (kupione lub zrobione), 1 ½ szklanki grillowanego lub gotowanego filetu z kurczaka (rozdrobnionego), 2 łyżki masła, ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku, 1/8 łyżeczki sproszkowanej cebuli, 1 łyżka mąki + więcej do podsypania, ½ szklanki + 2 łyżki śmietany kremówki, ½ szklanki + 2 łyżki pełnego mleka, ½ szklanki (60g) drobno tartego parmezanu, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku, mąka kukurydziana do podsypania, 1 szklanka (120g) tartej mozzarelli, 6 pasków rozdrobnionego gotowanego boczku (opcjonalnie), 1 łyżka oliwy extra virgin, ½ łyżki posiekanego szczypiorku

WYKONANIE

Nagrzej piekarnik do 220°C. W międzyczasie przygotuj ciasto na pizzę. Jeśli chcesz, możesz również użyć gotowego spodu do pizzy. Do nagrzanego piekarnika włóż zaś kamień do pieczenia pizzy i pozostaw go tam na przynajmniej 30 minut. W tym czasie zajmij się przygotowaniem sosu.
Rondel umieść na średnim ogniu. Roztop w nim masło wymieszane ze sproszkowanym czosnkiem i cebulą. Trzepaczką wmieszaj do niego mąkę i gotuj jeszcze przez 1 minutę, ciągle mieszając.
Zacznij energicznie mieszać sos i powoli wlej do niego mleko i śmietanę. Ciągle mieszając poczekaj, aż na powierzchni sosu zaczną się tworzyć niewielkie bąbelki. Gotuj sos jeszcze przez 20 sekund cały czas mieszając go.
Zdejmij rondel z ognia i dodaj do sosu tarty parmezan oraz sól i pieprz. Umieść rondel z powrotem na ogniu i gotuj chwilę od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż sos będzie gotowy.
Stolnicę podsyp mąką. Rozwałkuj na niej ciasto na pizzę na koło o średnicy około 35 cm. Zewnętrzna krawędź koła powinna być nieco grubsza. Łopatkę do pizzy posyp mąką oraz mąką kukurydzianą. Umieść na niej ciasto, w razie potrzeby modyfikując jego kształt.
Ostrożnie wyjmij z piekarnika kamień do pizzy. Posyp go niewielką ilością mąki ziemniaczanej i ostrożnie zsuń na niego pizzę.
Połowę sosu nanieś na ciasto równomiernie rozprowadzając je za pomocą tylnej strony łyżki. Pozostaw około 3 cm pierścień w pobliżu krawędzi ciasta nieposmarowany.
Posyp sos kawałkami grillowanego lub gotowanego kurczaka. Na wierzchu rozprowadź drugą połowę sosu. Równomiernie posyp całość mozzarellą i pokrojonym na drobne kawałeczki boczkiem.
Zewnętrzną krawędź pizzy nasmaruj oliwą z oliwek i posyp niewielką ilością soli i sproszkowanego czosnku.
Pizzę umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez 14-16 minut lub do czasu, aż ciasto uzyska złoty kolor.
Gotową pizzę posyp posiekanym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation