Kuchnia

salatki

Mielone kalafiorowe » Jadłonomia · wegańskie przepisy nie tylko dla wegan

Składniki na 8 - 10 kotletów:
2 ½ szklanki startego kalafiora / ½ kalafiora
1 duża cebula
1 ząbek czosnku

1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
½ szklanki ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni i posiekanych
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
¼ szklanki oleju
2 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki syropu z agawy
1 ½ – 2 łyżeczki pieprzu ziołowy
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodygą zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski.
Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwartą masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju więcej. Na koniec doprawić do smaku.
Umyć ręce i czystymi dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 – 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec kolejne 5 minut. Podawać jak u babci z ziemniaczkami i buraczkami, albo tak jak mieszczuchy w bułce z musztardą i keczupem. Wspaniale smakują następnego dnia na zimno.
Porady:

Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy łatwo się lepią.
Tarka to tarka, zostawcie blender w spokoju – to właśnie starte warzywa dodają kotletom kremowości, soczystości oraz intensywnego aromatu.
Dodajcie do masy na samym początku sporą szczyptę soli – uwolni to sok z kalafiora, dzięki czemu kotlety będą się łatwo kleić.
Nie próbujcie pomijać pieprzu ziołowego – to najważniejszy składnik, który dodaje kotletom swojskiego aromatu.
To samo dotyczy syropu z agawy – odrobina słodyczy nadaje odpowiedniej głębi smaku! Możecie zastąpić go innym słodem, ale nie próbujcie pomijać tego dodatku.
Umycie rąk po wyrobieniu masy jest bardzo ważne – dzięki temu kotlety łatwo się formują, są równe i chrupiące.
Gotowe uformowane kotlety można mrozić, upieczone można przechowywać do tygodnia w lodówce, świetnie smakują na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation