Ogród

przetwory owocowe

GRUSZKA W SYROPIE Z IMBIREM I WANILIĄ | Metadieta


Na 4 słoiki 0,5 litrowe potrzebujemy:

2 kg gruszek, jesiennych zielonych twardych

Syrop:

1 litr wody

6-8 lasek wanilii

20 goździków

5 cm korzenia imbiru, obranego i pociętego w drobną kosteczkę

1 szklanka Ksylitolu cukru brzozowego ( oczywiście można użyć cukru, stewii, cukru z agawy)

Syrop gotujemy około 1 godziny. Obrane gruszki kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne okrągłą łyżeczką i tworzymy ćwiartki. Stawiamy je w słoiku pionowo i zalewamy syropem z dodatkami.

* Drugą partię gruszek zalałam syropem j.w., ale z dodatkiem startej skórki cytrynowej, jeszcze lepsze :-)

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

Zamykamy słoiki i pasteryzujemy. Ponieważ gruszki są surowe, pasteryzacja potrwa dłużej. Ustawiamy teraz słoiki w szerokim garnku, zalewamy zimną wodą do 2/3 wysokości szkła, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 1,5 godziny. W miedzy czasie dolewamy wodę do garnka. Obserwujemy gotowanie się syropu w szkle. Następnie wygaszamy i zostawiamy zamknięte słoiki w garnku do końca dnia. Gotowe.

Taka gruszka polana roztopioną gorzką czekoladą i posypana uprażonymi orzechami włoskimi to szybki deser, a bez niczego, dodatek do wytrawnych potraw świątecznych
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation